In 2002 is er meegedaan aan een Zoetermeers burgerinitiatief, waarbij de burger (volwassenen en kinderen) ontwerpvoorstellen mochten maken voor een speelpark het wijkgedeelte ‘Het Veld’ van de Vinexwijk Oosterheem te Zoetermeer. Dit park is gelegen ter hoogte van de Bloemendaalstraat. In dit project zochten wij, als 14 jarige nieuwe inwoners van Oosterheem, naar een verfrissend nieuw ontwerp, dat zich zal onderscheiden van de vele ‘saaie’ lege velden/pleinen in hedendaagse Vinexwijken. Met een onbevangen en romantische blik bekeken wij de mogelijkheden om een echt natuurlijk en avontuurlijk gevoel te creëren binnen een Vinexwijk.

Concreet bestaat ons landschapsontwerp uit een heuvelachtig park met berken, velen struiken (zien wij nog steeds in nieuwbouwwijken erg weinig), wadi’s, rotsen en natuurlijke speelaanleidingen. In het midden van dit natuurlijke landschap bevindt zich een speelveld met hiernaast een gescheiden veld voor honden. Tussen de straten, links (noord) en rechts (zuid) in de ontwerptekening, en het speelveld bevinden zich speelbossen met omgevallen bomen en klautermogelijkheden. Op deze manier wordt de interesse al langs de straten gewekt, zonder de complete parkruimte bloot te leggen. De wandelpaden van het park beginnen op de plekken van kruispunten van de omliggende vaststaande stedelijke structuur. Hierdoor zal het park vanuit verschillende richtingen goed te bereiken zijn. Bij het binnenkomen van het park, loopt men via kronkelende paden met wisselende zichten op bebossing, heuvels en velden richting het hart het park (speelveld) en kan men in het park een rondje wandelen.

Na een doorlopen communicatief proces met de gemeente is ons project zeer serieus genomen bij de tot stand komen van het parkontwerp. Het uiteindelijk ontwerp is geen letterlijke vertaling van onze ideeën, maar de relatie tussen de tekeningen en de hedendaagse situatie is grotendeels zichtbaar. De avontuurlijke opzet van het park lijkt vandaag de dag met veel verschillende speel- en hangactiviteiten erg goed te werken. Het is er vaak erg druk en dit in tegenstelling tot andere parken binnen dezelfde wijk.

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1771″ rel=”attachment wp-att-1771″>conceptplaten

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1772″ rel=”attachment wp-att-1772″>oosterheem 2

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1773″ rel=”attachment wp-att-1773″>plaat2voorphotoshop

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1774″ rel=”attachment wp-att-1774″>oosterheem 4

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1775″ rel=”attachment wp-att-1775″>oosterheem 5

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1776″ rel=”attachment wp-att-1776″>oosterheem 6

<href=”http://temzo.eu/?attachment_id=1777″ rel=”attachment wp-att-1777″>oosterheem 7