Dit project bevat een ontwerp voor een bescheiden vrijstaande woning. De situatie bevindt zich op de rand van een beboste heuvel aan de rivier Don nabij Aberdeen. De grijze granieten gevel is typerend voor Aberdeen met haar bijnaam ‘The Granite City’. Het ontwerp was een iteratief proces, dat met de opdrachtgever zowel van binnen naar buiten als andersom is uitgevoerd. Een intieme compacte woonvilla is hiervan het resultaat.

De volgende kwaliteiten zijn kenmerkend voor dit project:

Het hoogteverschil en het mooie uitzicht gaven de eerste aanzet naar een bijzonder woningontwerp.
Vanaf de straat komt men op de bovenste etage binnen. Dit geeft de mogelijkheid het gebouw volledig in het wild te plaatsen.
De woonetage bevindt zich op de bovenste verdieping, dat een breed en ver uitzicht heeft op het zuidelijk gelegen landschap.
Vanaf de woonkamer valt de veranda te bereiken.
Op het bordes van de trap bevindt zich de harmonica deur naar de tuin. Wanneer men nog dieper naar beneden gaat komt men op de slaap verdieping terecht.
De borstwering van alle kamers zit ondergronds. Dit geeft een uniek en geborgen gevoel aan de slaapkamer.
De grijze granieten ondergevel van het gebouw omarmt het gebouw en krult zich vervolgens open naar de hoger gelegen straat
De overgang van vegetatie op natuursteen oogt passend.
Boven het natuursteen komt een lichter materiaal in de vorm van rood bruine aluminium golfplaten. Onder het gehele dak bevindt zich deze rondlopende entiteit. Dit geeft het zware dak een zwevende uitstraling.
Het aluminium komt plaatselijk omlaag, waarmee helder de entrees worden benadrukt.
De eethoek is uitgevoerd in vast meubilair. De geschiedenis heeft geleerd dat een architect zeker mag kiezen voor vast meubilair, toch biedt dit ontwerp genoeg ruimte voor andere invullingen.
Het strakke karakter van het plan moest ook op alle plekken in doorsnede terugkomen. Het dak is voorzien van een dunne grindlaag, waardoor zelfs het dak volledig strak en niet doorbroken zal ogen.
Alle looplijnen binnenin het gebouw komen uit op een raam. Men beweegt altijd naar het licht.

render1
 
render2
 
render3
 
render4
 
render5
 
plattegronden